Algemeen
Nieuwbouw Angerlo Vooruit sleept award   ‘Beste Initiatief Duurzaamheid’ in de wacht

Nieuwbouw Angerlo Vooruit sleept award ‘Beste Initiatief Duurzaamheid’ in de wacht

07-03-2020 | Geplaatst door Angerlo Vooruit

ANGERLO/HOUTEN Voetbalvereniging Angerlo Vooruit heeft de stimuleringsprijs ‘Beste Initiatief Duurzaamheid’ in de wacht gesleept voor de nieuwbouw van de kleedkamers en kantine. Voorzitter Dirk Willem Tiecken mocht de bijbehorende cheque van 1.000 euro donderdagmiddag in ontvangst nemen tijdens het Green Tie Event, de afsluiting van de Vakbeurs Sportaccommodaties in de Expo in Houten.

De jury onder de indruk van de manier waarop Angerlo Vooruit omgegaan met duurzaamheid. Daarnaast prees de jury de inzet van zo veel vrijwilligers bij het project. “Erg bijzonder dat een klein dorp er zo massaal zijn schouders onder heeft gezet”.

Het resultaat is er naar. Zo zijn zowel het kleedkamergebouw als de kantine duurzaam ontworpen. Bij sloop is ervoor gekozen om ook wat te laten staan. Dat heeft bijgedragen tot vermindering van CO2 tijdens de bouw.

FSC-keurmerk
Vervolgens zijn beide gebouwen uitgerust met duurzame materialen, zoals betonblokken die gemaakt zijn gerycyclede producten. Het houtwerk is uitgerust met het FSC-keurmerk. Dat keurmerk geeft aan dat er voor iedere gekapte boom ook weer een boom wordt teruggeplant.

Warmtepompen
De panden zijn uitgerust met warmtepompen in combinatie met vloerverwarming. Het geheel is toegespitst op een laagtemperatuursrendement. Dat betekent dat de toevoertemperatuur niet meer 70 tot 80 graden Celsius is, maar 25 tot 40 graden. Een forse energiebesparing.

De warmtepompen zijn gekoppeld aan maar liefst 156 zonnepanelen en hebben een opbrengst van 325 wp per stuk. Het zijn ‘slimme’ Solar Edge panelen die afzonderlijk gemonitord kunenn worden.Je kunt dus per paneel zien wat het oplevert en onderzoeken wat de oorzaak is als ze even wat minder energie opleveren.

Luchtverversing en LED-verlichting
Om de luchtverversing te kunnen beheersen is een unit geïnstalleerd om warmte terug te winnen (wtw unit). Het principe achter deze installatie is simpel: de warmte van afgevoerde lucht wordt overgedragen aan verse, nog niet opgewarmde lucht.

De verlichting is allemaal uitgevoerd in LED, welke aangestuurd wordt door bewegingssensoren. Hierdoor branden de lampen niet overdadig.

Riolering
Tot slot heeft de accommodatie een compleet gescheiden rioleringssysteem en het beregenen van de velden gebeurt met grondwater dat zelf opgepompt wordt. Voordeel hiervan is dat na beregening het water weer terugzakt in de bodem en hergebruikt kan worden.

Reactie
Voorzitter Dirk Willem Tiecken laat weten erg blij te zijn met de prijs. „Het is erkenning voor de inspanning die we hebben geleverd om een zo duurzaam mogelijk complex neer te zetten. En waardering voor het harde werk van al onze vrijwilligers die hun steentje hebben bijgedragen aan dit project.”

Het is de bedoeling dat de nieuwbouw dit voorjaar wordt opgeleverd. Voetbalvereniging Angerlo Vooruit kan dan weer jaren vooruit met een sportaccommodatie die helemaal up to date is.

“Ons nieuwbouwproject sluit mooi aan bij de plannen van de gemeente Zevenaar, die Angerlo heeft aangewezen als proefproject aardgasvrij. Wij willen een voorbeeld zijn voor de samenleving.”

Over de prijs
De verkiezing een samenwerking tussen Vakbeurs Sportaccommodaties, NOC*NSF, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Mulier Instituut en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Iedere sporter is gebaat bij een krachtige sportaccommodatie. Hierin speelt duurzaamheid een sleutelrol. Een duurzame sportaccommodatie is immers toekomstbestendig, is effectief en efficiënt ingericht en creëert optimale sportomstandigheden voor iedereen.

Tijdens het Green Tie Event werd een drietal prijzen uitgereikt. Een voor de Sportaccommodatie van het Jaar 2020, de Fieldmanager of the Year 2020 en dus de Innovatieprijs Sportaccommodaties 2020. De prijs werd toegekend door een deskundige vakjury. Die bestaat uit afgevaardigden van NOC*NSF, Kenniscentrum Sport en Bewegen, Mulier Instituut en RVO.

Afbeeldingen

Kledingsponsor Senioren
Kledingsponsor Jeugd
sponsor